Een leerkracht vertelt over locatie NIS

2016-2017

Mijn naam is Sara Beugeling en ik werk als leerkracht in groep VSO4 en als ICT-Coördinator met veel plezier voor Dynamica XL.

Ik ben begonnen op Dynamica XL Molenwerf in Koog aan de Zaan. Hier ben ik als invalleerkracht gestart in een bovenbouwgroep, ik had het enorm naar mijn zin. Toen er werd gevraagd of ik een deel van een zwangerschapsverlof wilde invullen in een andere groep, aarzelde ik geen moment. Hierdoor werd mijn aanstelling uitgebreid. Aan het einde van dat schooljaar hebben Linda (mijn duo) en ik, samen met een aantal leerlingen, de overstap gemaakt naar Dynamica XL Nieuwendamstraat, de VSO afdeling. 

Vriendelijke groet,
Sara

2014-2015

Een kijkje in VSO 8

Hallo, ik ben Nicolette Rademaker en ben sinds het begin van dit schooljaar werkzaam op het voortgezet onderwijs, Dynamica VSO. Voordat ik op deze locatie werkte, ben ik vijf jaar werkzaam geweest op de Boei. Ik heb daar met verschillende groepen gewerkt, van groep drie tot groep acht. Het werken met het jonge kind is ontzettend leuk, maar mijn affiniteit ligt toch bij het oudere kind. Het begeleiden van leerlingen van groep acht bij de overstap naar het voortgezet onderwijs vond ik een geweldige ervaring. Je probeert ieder kind op de plek te krijgen waar het het best past, waar het zich prettig en veilig voelt; de voorwaarden om tot leren te komen!

Sinds de Boei SBO, het Dok SBO/SO en Dynamica SO en VSO gefuseerd zijn tot Dynamica XL, is er ook de mogelijkheid om een overstap te maken naar één van de andere scholen. Toen ik gevraagd werd om te komen werken in VO8 heb ik meteen ja gezegd. In de groep zitten jongens met een vorm van autisme, wat een speciale doelgroep is en waar ik veel uitdaging in vind. Ook het werken met deze leeftijdsgroep vind ik leuk. Er wordt gewerkt met de Teacch methode, deze methode biedt vooral duidelijkheid, voorspelbaarheid en structuur. Naast de cognitieve ontwikkeling zijn wij ook voortdurend bezig om de zelfstandigheid en de zelfredzaamheid te vergroten.

VSO8 is een groep van negen jongens en de diversiteit in de groep is groot. De jongste leerling is dertien, de oudste is onlangs twintig geworden en verlaat onze school binnenkort. Naast het leeftijdsverschil, is ook het cognitieve niveau van de leerlingen verschillend. De ene leerling rekent tot twintig, de ander doet IVIO-examen wiskunde op niveau drie. Bij een vak als aardrijkskunde leert de een de topografie van Azië en de ander leert hoe een plattegrond werkt. Door deze onderlinge verschillen is het iedere dag een uitdaging om onderwijs op maat te bieden. Samen met mijn duo-partner Anja en klassen assistent Pauola ben ik regelmatig aan het puzzelen om dit goed te kunnen organiseren. Lastig? vragen mensen mij soms, ik vind het vooral een ontzettend leuke baan. Er is nog geen dag op school geweest dat ik niet heb gelachen en dat is toch wel heel belangrijk!!

VO 8  personeel DXL-169