Een leerkracht vertelt over locatie MOW

schooljaar 2016-2017

Mijn naam is Willy van Welzenis.
Ik ben 52 jaar en ik werk zo’n dertig jaar in het onderwijs. Dit schooljaar ben ik over gestapt van het regulier basisonderwijs naar de afdeling speciaal onderwijs (SO) van Dynamica XL op locatie Molenwerf. Een nieuwe uitdaging die ik met veel enthousiasme ben aangegaan. Voordat ik op deze locatie werkte, ben ik op verschillende scholen van Zaan Primair werkzaam geweest. Ik heb daar met diverse groepen gewerkt, van groep een/twee tot en met groep zeven. Ik heb genoten van de kampen op Terschelling! Het begeleiden van kinderen bij het leren lezen is mijn specialiteit.

Ik ben getrouwd en we hebben twee studerende jongens. Ik houd heel erg van wandelen met mijn hond, lezen en sieraden maken.

Ik vind het belangrijk dat kinderen graag naar school gaan. Aansluiten bij wat het kind kan is van groot belang. Oprechte interesse te hebben, kinderen zien en goed naar hen luisteren en volgen, zijn voor mij belangrijke uitgangspunten. Ik ben op dit moment verbonden aan drie groepen. Dit zijn SO5, SO6 en SO8. Hierdoor heb ik al veel kinderen en collega’s leren kennen. Het werken met PBS is nieuw voor mij. Het is mooi om te zien hoe de leerlingen op de afspraken reageren. Trots lopen ze te pronken met een behaalde sticker en bij navraag weten we heel goed waarvoor ze deze hebben gekregen. Er is duidelijk sprake van vertrouwen, respect en plezier.

Ik ervaar op school een hele positieve sfeer. Ik merk aan mijn collega’s dat vooral het samen doen en delen belangrijk is.
foto-willy
Met vriendelijke groet,
Willy van Welzenis

schooljaar 2015-2016

Mijn naam is Sita Dijkstra. Ik ben 58 jaar en ik werk al weer zo’n vijftien jaar op Dynamica. Eerst als leerkracht op het SO van, toen nog, ‘t Anker. Later was ik de juf van de eerste teacchgroep, een groep voor kinderen met autisme. Nu ben ik intern begeleider en houd ik mij vooral bezig met de hulpvraag van de kinderen met autisme.

Ik ben ook getrouwd, met Jan. Ik heb twee kinderen en zes kleinkinderen. Ik heb, voordat ik in het onderwijs kwam, jaren in de zorg gewerkt, als groepsleidster en later als teamleidster. Ik houd heel erg van koken en lekker eten en van verre reizen.

Ik vind het belangrijk dat onze leerlingen het naar hun zin hebben op school. De school moet een plek zijn waar ze graag naar toe gaan. Een plek waar ze mogen zijn wie ze zijn en waar de nadruk ligt op wat ze kunnen, in plaats van wat ze niet kunnen! Dat vind ik respect. Onze school moet een plek zijn waar kinderen elke dag opnieuw kansen krijgen. Steeds weer wordt er gekeken naar wat een kind nodig heeft, zodat het kind zich prettig voelt en zich kan ontwikkelen.

Op school heerst een positieve sfeer. Dat merk ik aan mijn collega’s, aan de kinderen maar ook aan de ouders. Er wordt plezier gemaakt, soms ook geruzied of gehuild. En dat mag allemaal.

Op school zou iedereen, kinderen, ouders, buschauffeurs en alle anderen, zich welkom moeten voelen en daar doen we echt heel erg ons best voor. Ik vind het belangrijk dat we samen werken aan de ontwikkeling van de kinderen en daarvoor hebben we elkaar nodig!

In de groepen wordt hard gewerkt. De kinderen ontwikkelen zich goed, ieder op zijn eigen niveau en op zijn eigen manier. En als het eens minder goed gaat, dan gaan we met elkaar kijken wat we moeten doen om het kind weer verder te helpen. Dat maakt het zo boeiend, steeds weer die ingewikkelde puzzeltjes passend krijgen!

Ik vind het mooi om te zien hoe de kinderen zich ontwikkelen. Als kleine kleuters binnen te zien komen en als grote jongens en meiden, die zoveel geleerd hebben, de school weer te zien verlaten. En altijd komen ze weer goed terecht.

Dit is een klein stukje over wie ik ben en wat ik belangrijk vind. Als u een vraag heeft, kunt u altijd bij mij terecht!
Knipsel

schooljaar 2014-2015

Mijn naam is Sanne de Ruiter- van den Bergh.

Ik ben als leerkracht werkzaam op Dynamica XL (afdeling SO). Ik ben moeder van 2 jongens en ben alweer 5 jaar gelukkig getrouwd. Mijn vrije tijd breng ik het liefst door met mijn gezin, familie en vrienden.

Ik ben nu 9 jaar werkzaam op deze school en heb bewust gekozen voor het werken met deze doelgroep. Voordat ik studeerde aan de PABO heb ik de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) gedaan. Ik was in deze tijd ook werkzaam in de gehandicaptenzorg. Werken op Dynamica XL is een mooie combinatie van mijn ambities, kennis en vaardigheden.

Ik heb in verschillende groepen gewerkt. Van de kleintjes uit  de onderbouw tot de pubers op het VSO. Nu ben ik alweer 3 jaar werkzaam in een groep waar de leeftijd tussen de 7 en 10 ligt. Ik heb het daar erg naar mijn zin. Naast het vergroten van de zelfstandig- en zelfredzaamheid, komen de cognitieve vakken in deze groep veelvuldig aan bod.

Er zijn verschillende redenen waarom ik voor het onderwijs heb gekozen. Natuurlijk om kinderen belangrijke en zinvolle vaardigheden aan te leren. Nog belangrijker vind ik echter de sfeer in de groep. Een veilige, prettige sfeer creëren én een goede band met de kinderen aangaan, dat staat bij mij voorop. Ik heb gemerkt dat als dit goed in orde is, het aanleren van vaardigheden veel makkelijker gaat. In mijn klas wordt absoluut hard gewerkt, maar er is zeker ook ruimte voor grapjes en plezier.

Op de foto zie je mijn huidige klas (en mijn collega Colette) tijdens ons verkleedfeestje.

foto groep Sanne personeel DXL-212