Een leerkracht vertelt over locatie TJL

2016-2017

Daar ging ik dan 5 jaar geleden… Op zoek naar een nieuwe uitdaging en de kans op een vaste baan in het speciaal onderwijs.

Vanuit het zuiden van het land naar een vacature in het plaatsje Koog aan de Zaan. Dit bleek de school Dynamica XL locatie Molenwerf te zijn. Het gesprek was pas om 20.30 uur en ik werd in een donkere koffiekamer gedropt met uitzicht op wat hangjongeren. ‘’Waar ben ik terecht gekomen?’’ dacht ik nog.

Zonder verwachtingen maar met een groot enthousiasme ging ik het gesprek in en de volgende dag kreeg ik een telefoontje. Ik was aangenomen! Er was geen weg terug; Ik ging verhuizen en mocht fulltime aan de slag als leerkracht in een theorie bovenbouw groep.

Nu vijf jaar verder heb ik met veel plezier en toewijding de bovenbouw groep gedraaid. Ik gaf hierbij les aan kinderen met een verstandelijke beperking in de leeftijd tussen de 10 en 12 jaar. Met pijn in mijn hart heb ik vorig jaar besloten dat het tijd werd voor een nieuwe stap. Afscheid nemen van leerlingen, ouders en collega’s en toen na de vakantie op naar Dynamica XL Tjotterlaan!

Een andere locatie, andere collega’s, andere kinderen, een andere route naar mijn werk, andere methodes, ander niveau maar bepaalde dingen blijven hetzelfde! Voor mij is dat werken met veel humor, positief denken en toewijding. Een positieve sfeer in de klas en in mijn werkomgeving vind ik heel belangrijk.

Dit probeer ik ook zoveel mogelijk in mijn klas te laten zien door veel te belonen en te vertellen wat er goed gaat. Ik geef op dit moment les in SO 2. Een groep met 12 leerlingen met vaak ingewikkeld gedrag maar ook een goede spirit om hard te werken!

Ik hoop hier nog lang met veel plezier te kunnen werken.

Remco Delissen
Leerkracht Dynamica XL locatie Tjotterlaan.
remco-d

2014-2015

‘Juffrouw, juf! U moet kijken. Ik kan het, het lukt mij gewoon!’

Ik sta langs de kant van de gymzaal, waar vandaan ik een goed overzicht heb over de zaal. Ik zie Paul over de evenwichtsbalk lopen. De hoogte maakt het een beetje spannend, maar met een beetje hulp van de stagejuf loopt hij naar de andere kant. Ik bent trots op hem. Ik steek mijn duim omhoog als hij naar mij kijkt. Ik krijg een grote glimlach terug.

Het is maandagochtend 9.30 uur. Dertien jongens in de gymzaal. Ze hebben de leeftijd 10/11 jaar. Verdeeld over drie onderdelen doen ze hun uiterste best.

Een groepje springt en rolt over het freerunparcours. Chris wacht netjes tot een ander van de dikke mat af is. Met een ingespannen gezicht loopt hij de schuine bank op, springt van de kast, landt op de dikke mat en maakt een mooie rol om zijn val te breken. Hij tikt de muur aan, neemt een korte aanloop en maakt een wendsprong over de verlaagde kast. Het laatste onderdeel is ‘de bok nieuwe stijl’. Voor de bok staat een kastdeel. Chris zet af, maakt een mooie spreidsprong en landt met twee voeten op de mat. ‘Goed gedaan’, zeg ik tegen hem. Chris kijkt om. ‘Ik kan ook een wendsprong maken over de bok juf!’

Freerunning is een sport die de laatste jaren steeds groter is geworden in Nederland. Het is op je eigen manier en niveau een parcours afleggen. Deze sport slaat ontzettend aan bij onze doelgroep, omdat iedereen kan meedoen op zijn niveau. En voor mij is het iedere keer weer een uitdaging om een veilig en gevarieerd parcours te bouwen.

‘Juf, kan er nog een raam open, ik krijg het zo warm’, zegt Mark. ‘Dat ga ik voor je doen. Ik kan aan je rode wangen zien dat je het warm hebt.’

In het andere vak staan drie jongens te wachten totdat Shamil zijn sprong heeft afgemaakt en de basketbal doorgeeft aan de volgende. ‘Heeft u mijn sprong gezien?’ vraagt Shamil. ‘Zeker weten’, antwoord ik. ‘Erg knap van je’. De kinderen proberen met een sprong vanuit de trampoline de bal in de basket te krijgen.

Ik fluit, alle kinderen komen op de bank zitten. Ik geef ze een compliment voor hun inzet. ‘Ook de sfeer vond ik erg fijn’, zeg ik. Ik vertel dat ze een beloningsmuntje hebben verdiend. ‘Ik zie jullie donderdag weer’.

Dertien jaar geleden begon ik als vakleerkracht bewegingsonderwijs op de dr. A van Voorthuysenschool. Het jaar ervoor deed ik er mijn stage speciaal onderwijs. Nu, vele veranderingen verder, werk ik nog steeds met veel plezier met deze doelgroep. Lesgeven aan kinderen die extra aandacht nodig hebben is een mooie uitdaging.

Petra Konijn

foto freerunning